Învinșii de ei, învingători pentru noi

Delegația României a mai luat două medalii, argint și bronz, la tenis și haltere, după triumful fetelor la spadă. Nu sunt de aur, dar înseamnă la fel de mult pentru noi.

Florin Mergea și Horia Tecău intraseră deja în istoria tenisului românesc, după ce obţinuseră calificarea în semifinalele turneului olimpic de dublu, apoi au completat, pe undeva firesc, cu prezența în finală și totodată cu obținerea unei medalii. N-a fost să fie cu Nadal și Lopez. La 3-3 în decisiv, băieții noștri au câștigat pe serviciul adversarilor și speram la aur. A fost un vis frumos, aproape să devină realitate. Dar n-a fost să fie. Rămâne argintul și povestea lui Horia și Florin la Rio. O poveste pe care și-au construit-o singuri și în care au fost actorii principali. O poveste din care am făcut parte și noi, privitorii, cei care am trăit bucuria succeselor în miez de noapte. Unii o mai făcuseră prin ’94, atunci când în Statele Unite Hagi și restul băieților ajungeau în sferturile de finală ale Mondialului de fotbal.

Gabriel Sîncrăian, bronz pe neașteptate

Argintul băieţilor la tenis n-a singura medalie obținută de România, noaptea trecută, la Jocurile Olimpice de la Rio. În timp și Florin și Horia se luptau cu Nadal și Lopez, la haltere, Gabriel Sîncrăian, un băiat din Bistrița, așa pe la vreo 27 de ani, câștiga medalia de bronz la categoria 85 kg, după un concurs în care a fost mare, la figurat. Și-a depășit propriul record și a încheiat seara pe podium, lângă doi asiatici. Nu s-au așteptat mulți, dar el a crezut în șansa lui.

gabriel-sincraian

Gabriel Sîncrăian, Foto: Reuters

Asia e vioara întâi în concursul olimpic de la Rio. Au luat 26 de medalii din cele 33 desemnate, atât la masculin cât și la feminin. Apropo, pentru locul al treilea, Gabriel s-a bătut cu un asiatic, kazahul Denis Ulanov. Sîncrăian a încheiat concursul la egalitate cu Ulanov, dar a urcat pe ultima treaptă a podiumului datorită greutății. A fost cu 620 grame mai ușor decât sportivul din Asia.

P.S. 1

Mi-au plăcut rândurile scrise de Florin Mergea pe pagina sa de Facebook. În special fraza: „Dacă aș putea, aș da toate trofeele pe care le am pentru un singur punct la momentul potrivit, pentru medalia de aur”.

P.S. 2

Naționala feminină de handbal a completat ziua bună a României la Rio. Fetele noastre au bătut Spania și au nevoie de o remiză în ultimul meci din grupă, cu Norvegia, pentru a se califica în sferturi, după ce începuseră rău de tot competiția… fără victorie în fața Angolei și Braziliei.

Foto: Reuters

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *