CFR, locomotiva incompetenței

E 8:30, duminică dimineață. După o săptămână de muncă mă gândesc că n-ar fi rău să profit de cele două zile libere și să ies puțin din sufocarea Bucureștiulu, măcar cât să mai dau pe acasă. Inevitabil aud fraze de genul: Taxi? Te duc undeva? Etc. Dar astea sunt deja clișee dintr-o capitală europeană a anului 2017. M-am obișnuit cu Bucureștiul. La și 45 am tren spre Craiova, așa că grăbesc pasul. Mă bucur că pot folosi automatul de bilete și plătesc cu cardul, evitând coada de la casă.

Mă gândesc că am intrat într-un soi de normalitate, care la alții există de mult timp. Peronul e destul de aglomerat, iar vagoanele se umplu destul de repede, precum un stadion de fotbal, pe vremuri. “Avem șosete, cine mai dorește, cine mai poftește” sau “Ziare, reviste, integrame” – alte clișee – s-a dus normalitatea de la automatele de bilete. Welcome back to Romania, the land of jokes. Ați ghicit! Nu aveau cum să lipsească vânzătorii ambulanți. Mai că mă speriasem că nu mai apăreau. La fix 8:45 de dă semnalul. Trenul pleacă și o dată cu el și speranța de a ajunge la timp acasă. Nici nu apuc să dau cu nasul de cafea, căci, la Grădinari oprește.

Maxim un minut ar trebui să staționeze și apoi să ne continuăm călătoria. După vreo cinci minute, în care deja apare rumoarea, de la capătul celălalt al vagonului se vede o „cașchetă” și se aude: “s-a stricat locomotiva, așteptăm alta să vină”. E momentul în care volumul decibelilor crește și de aud deja clasicele injurii la adresa CFR – ului. Controlorul încearcă să liniștească atmosfera cu un mesaj: “dăm prin stație să oprească Săgeata care tocmai a plecat de la București și să ne urcăm”. O glumă proastă! Toți știm că Săgeata Albastră nu are oprire la Grădinari. Dar intenția contează… Rămâne să așteptăm locomotiva salvatoarea.

Te gândești cum e posibil sa existe atâta incompetență. Cum de nu se fac verificări înainte că trebui să plece și cum e posibil să se întâmple așa ceva, la nici 30 de km de București. Trece mai bine de un ceas și pe linia de lângă apare și locomotiva.

Plecam! Și rămânem cu o idee auzită de la un tip cu „cașcheta”: “e bine că nu s-a întâmplat mai departe, că așteptam mai mult după locomotivă”. E tot băiatul care zisese că dă prin stație să oprească Săgeata. E bine, domnule, e bine. Dar nu ne mai facem bine, bag de seamă.

Comentarii

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *